Київський Xpark, який у топ-10 вейкпарків світу, намагаються довести до банкрутства і віджати (відео)

Від болота до найбільшого активпарку Європи. Історія Xpark 2002-2023.

Київський Xpark, який у топ-10 вейкпарків світу, намагаються довести до банкрутства і віджати (відео)

Як з'явився Ікспарк 20 років тому – більшість киян вже не пам'ятає. Але в нас є гугл карти з 2001 року, які все пам'ятають. І вони переконливо аргументують, звідки таке шалене бажання високопосадовців з ДБР, прокуратури і судів відібрати Ікспарк у інвестора.

Звісно, зараз у провладних високопосадовців рейдерів постійно з'являється бажання відібрати Xpark - тут вже створено готову інфраструктуру бізнесу активного дозвілля киян. Але згадаємо, з чого все починалося у далекому 2003 році, коли це було суцільне підтоплюване болото.

Хоча все почалося ще раніше, з 2000 року, коли в перервах між тренуваннями на кафтсерфі ми стали займатися вейкбордингом у Києві, і почали шукати місце для вейкпарку. Вивчили закордонний досвід вейкпарків та залучили німецьких консультантів, щоб обрати найкращу водойму Києва для вейкпарку.

На наше здивування, з аналізів води майже з 60-ти акваторій та водойм Києва фахівці визначили лише два місця з найчистішою водою, однією з яких були заплави річки Десенки, тоді ще в Парку Дружби народів біля Московського мосту.

Проблема полягала в тому, що це було одне з найгірших місць для інвестицій, це був закинутий парк без освітлення, електрики, туалетів, каналізації та водопостачання, з горами сміття. Мобільний зв'язок у парк не діставав, ні поліцію, ні швидку викликати неможливо, тому він був небезпечний, і мешканці в ньому не гуляли.

Зовнішні інженерні мережі були відсутні, взагалі мабуть тому ця частина парку і не розвивалася. Але тут було головне для вейкпарку – найчистіша вода в Києві, не даремно вище за течією стоїть водозабір, з якого тече вода в кранах всього Києва. Німці нас переконали, що тільки тут нам дадуть право проводити змагання рівня чемпіонату світу та тренувати дітей. Ми розпочали проєктування та розвиток.

Але потім виявилося, що цей парк без охорони мав вільний в'їзд, і був десятки років містом безкоштовної мийки в річці легкових та вантажних машин, полігоном для вивозу сміття з сусідніх районів та зливу нечистот з асенізаторських машин, що призводило до постійних конфліктів з нашою охороною.

Низький рівень суші та заболочена місцевість не давала розвиватися східній стороні парку, тому все було збудовано з західного високого берега зі сторони Дніпра, і Борисфен, і Червона калина. А заболочена підтоплювана частина біля Десенки була дуже дорогою до розбудови інфраструктури. Таку заболоченість для нашого проєкту сезонного вейкпарку з канатними дорогами ми вважали не критичною, але ми прозріли, коли сталося затоплення в 2013 році, а ще більше 2023 року, коли весь Ікспарк опинився на півтора метри під водою.

Підтоплення щоразу приносити шалені збитки, але ми робили дороговартісне берегоукріплення, чистили водойми та піднімали береги, адаптувалися до повіней, і як результат – Ікспарк потрапив до топ-10 найкращих вейкпарків світу, в якому ми провели серії Чемпіонату світу, Європи, та всі чемпіонати України з 2004 року.

У 2007 році місто передало нам в оренду цю підтоплювану ділянку. Ми провели електрику, встановили першу в Україні кільцеву канатку з вейкпарком, збудували очисні, туалети, провели освітлення. Домовилися з операторами і покрили територію якісним мобільним зв'язком та інтернетом.

У 2010 році комунальне підприємство «Плесо» почало в болоті північніше Ікспарку днопоглиблювальні роботи з вивозом піску на пляжі Києва, у результаті чого утворився кар'єр, з якого вони брали пісок, а у 2013 року після революції його полишили.

Після інвестконкурсу у 2015 році нам передали розриту територію, і з 2015 по 2017 рік ми зробили берегоукріплення та вирівняли кар'єр під конфігурацію канатної траси вейкпарку за вимогами федерації для змагань світового рівня.

Зараз ДБР із прокуратурою та замовником атаки Трубіциним, його медіаповіями з провладних лайноканалів стверджують, що нам передали цю цінну ділянку громади, за яку можна було з нас взяти ще 140 млн платежів.

Але б за таки шалені гроші тоді, в 2013 році, це було взагалі нам не цікаво, а тим паче іншим інвесторам. Та й зараз такі цифри – це абсурд і ще один банальний привід для наїзду. Тому що це підтоплювана заболочена територія без інженерних споруд, яку ми і так за великі власні інвестиції з пустиря перетворили на унікальну зону спорту та привабливу зону відпочинку киян і найбільший активпарк Європи.

Цю землю і до нас ніхто з інвесторів не брав, і навколо Ікспарка ніхто досі не бере, розуміючи рівень проблем та витрат. Місто постійно шукає інвесторів, і не знайшло, тому знову звернулося до нас із пропозицією щодо розбудови соціального проекту – великого скейтпарку. Ми погодилися, адже для нас це доповнює спортивну інфраструктуру й додає до рекорду найбільшого спортивного парку світу – нам ще не вистачає до 20-ти видів спорту.
Але такого рівня атаки на Ікспарк як під час війни парк не відчував за всі 20 років розбудови, за всіх мерів і 5 президентів, і навіть при злочинній владі Януковича таких скоординованих наїздів правоохоронців з арештами майна та заборонами господарської діяльності Ікспарку не було.

З 2015 по 2020 рік це був найкращий бурхливий час розвитку Ікспарку, де ми упорядкували парк та створили локації для 190 видів спорту.

З 2016 року для поранених військових відкрили унікальний інноваційний реабілітаційний центр База 4.5.0.

У 2018 році разом із мером ініціювали перейменування парку в «Муромець» і встановлення пам'ятника Муромцю скульптора Журавля та алеї дерев'яних скульптур багатерів.

Дуже важливо, що Ікспарк збудований без копійки державних коштів, на його утримання не витрачається з бюджету Києва ні копійки. У той час як на подібні парки з бюджету витрачаються сотні мільйонів на благоустрій і десятки мільйонів на утримання щорічно. Ми ж за всі 20 років навіть не отримували від держструктур будь-якої підтримки – ні під час пандемії, ні під час війни, повіней. Навпаки бюджет отримує з нас податки, оренду, не кажучи, що працевлаштовані близько 400 співробітників в сезон.

З початком війни ми збудували укріпрайон для стримування вертолітного десанта р*сні, а потім створили дронполігон зі школами пілотів, і навіть під час війни не припиняли розбудову парку. Але на четвертий місяць війни провласний депутат хабарник Трубіцин, який зараз ховається в Ізраїлі, ініціював з ДБР замовну кримінальну справу за нікчемні порушення проєкту розбудови Ікспарку, і почався шалений тиск на підприємство з арештами, опечатуванням та забороною підприємницької діяльності. І це все під час війни. За півтора року справу до суду не передано, обвинувачень немає і не доведено, а вже все арештовано і заблоковано діяльність, цілеспрямовано намагаються довести Ікспарк до банкрутства.

З постів ДБР і ухвал судів ми бачимо, що вони вважають, що чиновники мало з нас взяли грошей в інвестконкурсі 2015 року, і можна було б здерти ще 140 млн грн. Що деякі альтанки стоять не на місцях за проєктом, корегування якого вони самі і затягують. Але найбільше процесуальне порушення полягає в тому, що це не підслідність ДБР, а максимум благоустрою та поліції.

Але ми розуміємо: коли постає завдання віджати Ікспарк, то альтанками і каналізацією Ікспарку починає займатися ДБР і прокуратура. Натовпи з десятків ДБРівців, держслужбовців та прокурорів замість того, щоб воювати на фронті, ловити зрадників та шукати в Ізраїлі провладних депутатів-хабарників типу Трубіцина, шукають, до чого докопатися у спортивному парку в Києві.

Зараз Ікспарк зупинив свій розвиток і займається боротьбою з атаками провладних злочинних угрупувань.

Водночас ми робимо розголос, щоби інші інвестори знали як в України за 1 хвилину суддя з прокурором може без звинувачень і доведення провини арештувати те, що інвестор створював 20 років і витратив 300 мільйонів своїх інвестицій.
Високопосадовці-рейдери розуміють що основна цінність – це не альтанки з кафе і спортмайданчиками, а сотні мільйонів інвестицій, витрачених в основному на підготовку локації та інженерну інфраструктуру, це піднята з боліт ділянка, берегоукріплення, вичищені водойми, дороги, мости, електрика, каналізація, водопостачання та інтернет. Розуміючи, що є основною цінністю, вони з прокурорами в першу чергу і арештовують це майно.

Але ми не здаємося – попереду багато судів, сподіваємося на підтримку громадськості, якій подобається наше ікспарківське дитиня. Ми у 2013 самоорганізувалися в «Автомайдан» і перемогли Януковича, переможемо і цих провладних хабарників і рейдерів високопосадовців.

Дуже шкода, що зараз вони відволікли мене, авіаційного офіцера, від військових завдань. На жаль, весь час нашої команди і наші кошти йдуть на захист нашого підприємства, оплату адвокатів та судові війни з ДБР, прокуратурами та суддями, а не на купівлю дронів та допомогу фронту. Це і є та зрада та допомога ворогу, яку зробили правоохоронці, сидячи у тилу.

Автор: Юрій Зозуля, президент Української федерації вейкбордингу, засновник X-Park

Джерело: https://zozulpalevo.blogspot.com

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення